içinde

Solgun ve Mücerret..

Pazartesi gününden bu yana “Ne oldu şu çocuğun(Bodo) işi, hey Allah..” sorusu zaten yankılanıp duruyordu beynimde ama, onun da dışında, hiç adlandıramadığım bir biçimde Forumun üzerine bir garip ağırlığın çöreklendiği hissi gelip dayanmıştı içime..

Bu sabah, her günkünden biraz daha erken bir vakitte  kalkmıştım.. Oturdum Bodo’yu, birkaç gündür sesi çıkmayan Şirin Baba’yı ve garip bir biçimde ortalardan kaybolan FerMe’yi soran bir yazı yazdım.. Sonra durdum,  “Gözünü seveyim saçmalama.. Gamlı baykuş gibi düşme ortalara.. Herkes iyidir hoştur mutlaka.. Boşa telaş yapma..” deyip sildim.. Oysa kalp kalbe karşıymış gerçekten.. İçime doğmuş meğer yoldaşımın üzüntüsü..

Dünya üzerinde yaşamın başladığı ilk yıllardan beri var olan bu gerçeği aklımızın ermeye başladığı kadim zamanlardan beri biliriz aslında.. Doğmuş olan ölecektir.. Her şey aslına rücu edecektir..

Ne var ki, hepimizin bildiği bu katı ve kesin gerçeği pek işitmek istemediğimizden, zihnimizin en arka odalarındaki en gözden ırak dolapların en alt raflarında bir yere tıkıştırıp günlük yaşamın heyecanına, rengine, coşkusuna kaptırırız kendimizi.. İşin bu kısmında hiçbir problem yoktur kardeşlerim.. Çünkü adına yaşama bağlılık dediğimiz bu güdü de Yaratan’dan gelmiştir ve yaratılışla gelmiştir bize..  

Oysa ölümle kol kola yaşamakta olduğumuz aşikardır.. 

Yanılıyor muyum bilmem, geride bıraktığımız yılda yoldaşımın saygıdeğer eşi çok yakın bir büyüğünü daha yitirmişti.. Arka arkaya gelen iki büyük kayıp.. Çok acı ve katlanması hiç de kolay olmayan üzüntüler..

*

“Doğu Şiirleri” adlı şiir kitabında ölümü “Solgun ve mücerret” olarak tanımlamıştı Hilmi Yavuz.. Haklıdır şair.. Doğrudur.. Bilge Anadolu insanının da dediği gibi “Yüzü soğuktur” ölümün.. 

Ve bu türden zamanlarda ne dense hayaldir, boştur, havada kalır, biliriz.. Ne var ki, dostlar iki kelam etmeyince de o büyük yükü sırtlamak hiç kolay değildir.. Yakından biliyorum, hem de çok..

*

Sevgili yoldaşım Ferhat Metin’e ve saygıdeğer eşine saygılarımı ve sevgilerimi göndermek isterim.. Zamanın oku hep geleceği gösterir.. Ve ölüm diye adlandırmış olduğumuz bu mutlak neticenin bildiğimiz biçimde bir dönüşü ne yazık ki yoktur.. Bundan sonra yapılacak tek şey rahmetli babalarının yasını saygıyla ve hakkıyla tutmak; ve büyük bir gayretle geride kalan değerlerinin üzerine titremektir..

Babanın kaybı ağırdır, zordur, bilirim.. Başka hiçbir şeye benzemez.. Ne var ki Takdir-i İlahi karşısında biz insanların yapabileceği hiçbir şey yoktur.. Çünkü fani olmak böyle bir şeydir.. 

En büyük felaketler, en korkunç afetler karşısında dahi bir şeyler yapabilirsiniz.. Kaçarsınız, saklanırsınız, mücadele eder kurtulursunuz.. Bunlar mümkündür.. Çünkü onlar bu dünyaya ait zorluklardır.. Ölüm karşısındaysa yapılabilecek hiçbir şey yoktur.. Çünkü “O Karar” bu dünyaya ait değildir.. 

Ne var ki bütün zorluğuna, insanın yüreğini sıkıştıran o büyük ve dayanılmaz acısına rağmen şunu da kabullenmek gerekir dostlarım.. Büyüklerini, yani kendinden öncekileri toprağın bağrına teslim etmek şu dünyadaki en büyük nimetlerden biridir, inanın.. Allah her kuluna büyüklerini toprağa vermeyi nasip etmez.. Ana-Babayı toprağa vermek nimettir..  Allah hepimizi evlat acısından korusun, saklasın.. Dayanılır, katlanılır bir yıkım değildir o..  

Bu sebeple, O ilahi çağrıya muhatap olan kişi için boyun eğmekten, geride kalanlar kardeşlerimiz içinse yüz yüze geldikleri o kaybı acıyla kabullenmekten başka hiçbir çare yoktur.. Topraktan gelen beden ait olduğu yere toprağa kavuşacaktır.. Bir başka alemden gelmiş olan ruh ise ait olduğu yere, sonsuza kadar mutlu olacağı o aleme göç edecektir.. 

Yüce Allah bütün kullarını sever.. Geride, sevgili yoldaşımın saygıdeğer eşi ve çocukları gibi mükemmel insanları bırakarak bu dünyadaki görevini hakkıyla yerine getirmiş olan bir kulunu daha da sever..   

Bu dünyadaki süresini tamamlayarak Hakk’a yürümüş, fani olan dünyadan baki olan aleme göç etmiş olan babanıza Allahtan Rahmet dilerim canım kardeşlerim.. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun..

Allah geride kalanlara sağlıklı, sıhhatli, hayırlı uzun ömürler versin; dayanma gücü ve sabır versin.. Evlatlarınızı sizlere bağışlasın, sizleri de onların başından eksik etmesin.. 

Yürekten sevgilerimle..

Bir cevap yazın

GIPHY Uygulama Anahtarı Ayarlanmadı. Lütfen Kontrol Edin