Futbola olan ilgi azalıyor..

Sadece futbola olan ilgi mi azalıyor?? O ayrı bir konu gerçi.. 

NBA maçları için gece yarısı alarm kurup kalkmalar, Los Angeles Lakers, Sacramento Kings, Chicago Bulls maçları… F1 yarışlarının tamamını sıralama turlarıyla birlikte takip etmeler, pit stopları ayakta seyredip kaç saniyede biteceğini saniye sayarak heyecanla izlemeler.. Bunların hepsi geride kaldı aslında..

Bu açıdan bakarsak, Sosyolojik sebepleri de olan da bir konu tabi.. Ancak benim altını çizmek istediğim nokta konunun başka bir tarafı…

Yaşla ilgili deyin, sadece televizyonun olduğu dönemlerden internet çağına geçiş deyin, ekonomik sebepler deyin… Her ne sebepten derseniz deyiN şu bir gerçek ki… FUTBOLA OLAN İLGİ GÜN GEÇTİKÇE AZALIYOR..

Çağımız hız çağı artık.. internetteki binlerce içeriğin yanı sıra e-spor konusunun da meydanda olması.. Kendisinin bizzat aktif olarak oynayabildiği, dakika başına aksiyonun var olduğu bir alternatif varken, durarak oyanan, 3te 2si oyunda bile olmaya ve 0-0 biten bir 90dakikayı kim tercih eder, kim izler ki.. Çok çabuk sıkılıyor artık insanlar, çağ hızlandıkça futbol yavaş kalmaya başladı sanırım, özellikle de Türk futbolu o kesin.. 

“”Türk Futbolu ve Tv Dizilerinin cehennemin dibine kadar gidip orda uzun uzun bakışmalarını diliyorum”” 

Şu yoruma geçenlerde sosyal medyada denk gelmiştim ve okuduğum o an, yorumu beğenen on binlerce kişi gibi futbolu çok seven bendeniz dahi hak verdiğimin farkına vardım.. Evet öyle çünkü.. “Kim izler abi şuanda oynana oyunu, 90 dakika boş boş bakıyoruz” dedim istemsizce.. Şaibe desen var, aldatma var, tartışma kavga dövüş var, küfür zaten hep vardı.. Beşiktaş olmasa benim bile umurumda olmazdı Türkiye ligi.. Bu bir gerçek..

Aslına bakarsanız Türk futbolu, uzun yıllar taraftarının romantizmiyle ayakta kalıp vakit geçirtebiliyordu.. Ama artık onu da kaybetmeye başladı hatta kaybetmek üzere..

Çocuklarımızın büyük kısmı takım bile tutmuyor artık. Hangi takımı tutuyorsun diye sorduğunuzda aileleri hangi takımı tutuyorsa onun adını öylesine söylüyorlar. Bizim çocukluğumuzdaki gibi maçları takip etmiyorlar, mahallede maç yapmıyorlar ya da kadrodaki oyuncuları bırakın takımdan 5 kişinin adını bile sayamıyorlar. 

Hatırlayın.. Yenildiğimiz gün okula nasıl gideceğiz heyecanı vardı bizlerde.. Ülkenin süperstarı Tarkan futbol üzerine yazdığı marşlar bestelerdi.. sıkıntıları futbol izleyerek unuturdu insanlar

Şimdi ise Aidiyet duyguları kayboldu, aidiyet.. Nasıl kaybolmasın ki.. Bir ilkokul çocuğu beden eğitimi dersinde formasını giyemediği veya sokağa formayla çıkamadığı bir ortamda nasıl ilgi duyacak, nasıl aidiyet hissedecek bu çocuklar futbola. Sonra da Yapılan anketler gösteriyor ki artık futbolu daha çok 35 yaş üstü kişiler takip ediyor. Eder tabi.. İnsanlar izleyemediği, formasını giyemediği ulaşamadığı bir şeye tabi ki tutku duymaz. hele ki çocuklar.

Bir de, Türk futbolunun kalite problemi, uzun süredir ne milli takımın ne de kulüplerin Avrupa da başarılı olabilmesi.. Futbol dışındaki her konunun futbolun içine kolaylıkla alet ediliyor olması da eklenince..

Çok karanlık bir tablo çıkıyor ortaya ne yazıkki..

Bu tabloyu geri çevirebilecek tek yolu, İLGİYİ ARTTIRMAKTAN geçiyor.. Bunu futbolun devleri Çoktan farkettiler ve ellerinden geleni yapıyorlar.. 

Bizse daha da kötüye gitmesi için elimizden geleni yapıyoruz ne yazıkki..

Bir cevap yazın

GIPHY Uygulama Anahtarı Ayarlanmadı. Lütfen Kontrol Edin

  1. günaydın kardeşim bizim burda amatörlerde cocuklar antrenmana tuttuklari takimin formasi ile gelebilir sahada real bayern barca manu formali kosan cocuk görmek cok normal disarda yaz kis sokakta gezen oynayanlar üzerinde forma görmek cok dogal burda adam biliyo dalavere yok eger ister stadda ister tv basinda tiyatro degil kiran kirana bi mac seyrettigini biliyo münihte dortmund köln schalke hamburg vs vs formasi ile dolasan cok görürsün kimsede kimseye kolay kolay düsmanlik yapmaz veya forma ile disari ciktiginda cekinmez biri takilirmi diye burda o ruh halen yasiyor bizde ise yok fetö yok mhk aman su kaybetmesin yok tff su kaybederse zarar ederler iflas ederler diye müdahale eder hükümet kumpas der baska biri düşen takimi cikartir oy korkusundan 30 40 yildir vergi borclari silinir yaz yaz bitmeyen bi pislik deryasi sen korkusuzca 12 13 yasindaki cocugunu forma ile disari gönderemiyosan dogaldir futbolu sadece 30 35 yas üstünün seyretmesi bende hem beyinsizspor hem iptv var nerdeyse saat basi futbol seyretme imkanim var sadece ve sadece besiktasimin macini seyrederim nadiren de bayern veya alman milli takimini seyrederim ne türk milli takimi ne de her hangi bir türk takiminin macini seyretmeyeli coook coook uzun zaman oldu ara sira rakiplerin macina göz atsam da 15 20 dak geçmez insanlari bu duruma getirenler artik kina yaksinlar

  2. ikinizinde yazısında kabul edilmeyecek tek bir nokta dahi yok. Öncelikle teşekkür ederim bilgilendirme ve hatırlatmalarınız için. En çok içime batan da @ZEUS ‘un “maç kaybedince okula nasıl gideceğimizi düşünürdük” kısmı. Gerçekten böyle tutkulardan geldiğimiz nokta kocaman bir belirsizlik. Bizim dönemimizi yaşayanlarda ise nefret duygusu daha baskın olmaya başladı. Sebebi ise son yıllarda işin ekonomik boyutu nedeniyle şike vb taraflı tutumların olması. Geçenlerde de yazdım bir yorumumda . Ben bile neredeyse bırakıcam bu futbol sevdamı. Asıl sebep bunlar. Bahis olayları ve futbol ekonomisinin çok fazla büyümesi. Diğer taraftan yeni nesildeki ilgisizlik ise çağın atgözlüğü olan internet. Daha bebek diyebileceğimiz zamandan başlayıp ergenliğe kadar her dönemleri için internette insanları uyutan bir sürü eylem var. Oradan kafalarını kaldırıpta etraflarına bakamıyor insanlar. Bir diğer etken ise insanların ekonomik durumları. Son yıllarda çok fazla kriz atlattı dünya. Şu an da en büyüklerinden birini yaşıyor sanırım. Bizim ülkemizde her ne kadar hep teyet geçiyor densede en dibinden yaşıyor ekonomik krizleri. Bu gibi nedenlerle insanlar eskiden zevk aldıkları şeylerden çok ama çoook uzaklaştı. Allah sonumuzu hayır etsin.

  3. İnsanlar mutsuz şahsen ben mutsuzum.İşim,aile hayatım var ama çevremdeki sorunları,yaşananları düşünmeden ,gelecekle ilgili kaygı duymamak mümkün değil.Belkide kendim için olmasa bile gelecek için kaygılarım var.Futbol seyirciyle güzel yaşadığımız bu süreç belkide toplumların dönüşümünün başlangıcıdır kim bilir.150 yıl önce futbol diye bir şey bilmiyorlardı.Belkide 150 yıl sonra kimse futbol diye bir şeyle ilgilenmeyecek.Bilimkurgu filimlerinde olduğu gibibaşka organizasyonlar gelişecek insanlık o yöne doğru ilerliyor gibi

    5
    3
  4. Sabah işe gitmeden yorum yapacaktım sistem çıkış verince yazım da heba oldu 🙂 Çok güzel bir yazı olmuş. Hepsini tek tek yaşadım. F1 de Schumacher Hakinen çekişmesini izlemek kurallar bu kadar katı değilken harikaydı. Köy maçlarımızda fikstür yapardık. Yukarı-orta- asagi mahalle maçları olurdu çoğu zaman yalın ayak olurdum, yukarı mahallenin forveti olarak. Akşam diken ayıklamak o çatlamış ayaklardan el becerimi artırmış olabilir 🙂 Futbola siyasetin bulasmadigi, çamurlu sahalarda mücadelenin nefes kestiği o yıllar (Beşiktaş-PSG maçı)… Yenildigimizde geçmeyen o bir hafta varya . Radyodan Beşiktaş ‘ın deniz tarafındaki kaleye ataklarını hayal ederken araya bir soru sıkıştırıp ders çalışmak. Beden eğitimi derslerini iple çekmek. Okullarda buna önem verilirken… Şimdi garip bir hal aldı herşey. Köyde bile dışarı çıkan çocuk yok. Koşan, bağıran, isyan eden. Teknoloji kölesi, eğitimden, egitilmekten uzak, saçma sapan fenomenlik peşinde koşan robotlastirilmis bir nesil. Bu isteyerek planlanan bir durumdu ve başarılı oldular hocam . Maalesef başarılı oldular..